Az idő múlásával, ahogy az ember öregszik, a fogak elkopnak. Néhány fogat szerencsére még meg lehet menteni, ám sokat eltávolítanak. Sajnos előfordul, hogy egy teljes állkapocs fogak nélkül marad, akár valamilyen betegség miatt. Ilyenkor két lehetőség marad: vagy a hagyományos fogsort választjuk vagy pedig az úgynevezett all on 4 fogpótlás jöhet szóba.

Az all on 4 technika előnyei

Az all on 4 fogpótlás egy olyan fogimplantációs technika, ahol nincs szükség csontpótlásra. A csontpótlás ugyanis elég komoly műtét főleg idősebb korban, amikor több egészségügyi probléma is felmerülhet. Ilyenkor gyakorlatilag a csípőcsontból vesznek ki darabkákat és ezt használják a csont megvastagítására. A gyógyulási idő pedig nem kevés.

Mikor kerül sor a csípőcsont darabkájának beültetésére? Amennyiben a hagyományos fogászati csonpotló anyaggal nem lehet a hiányzó csontot pótolni. Azaz az eljárás nagy mértékű csonthiány esetén alkalmazott.

Az all on 4 eljárás esetében ezzel szemben nem kerül sor csontpótlásra. Egy olyan fogimplantációs technikáról van szó, ahol a fogsor 4 speciálisan elhelyezett implantátumhoz van fixen rögzítve. (Egyébként all on 6 rendszer is létezik, ahol 6 Implantátum kerül beültetésre.)

Szuper megoldást jelent olyan emberek számára, akik már teljes foghiányban szenvednek – akár az egyik, akár mindkét fogíven. Tehát az alsó és a felső fogakat is helyre lehet állítani ezzel az eljárással.

Miért jobb ez a technika, mint a hagyományos fogsor?

A kivehető műfogsor sok szempontból kellemetlenséget okozhat a pácienseknek:

  • folyamatosan javítani kell
  • könnyen elmozdulhat, nem mernek az emberek mosolyogni vagy csak óvatosan rágnak
  • ráadásul sokakat zavar az érzés és a tudat, hogy kivehető fogsoruk van és saját fogaik teljesen eltűntek

Az All on 4 legnagyobb előnye, hogy az igazi fogakhoz hasonló rágási és beszéd élményt nyújt, valamint esztétikailag is sokkal előnyösebb.

Drága eljárásról van szó?

Pontos összeget nehéz mondani, hiszen általában egyéni árat kalkulálnak ki a fogászatok. Nyilván nagyobb költséggel kell számolni, mint a kivehető fogsor esetében. Viszont gyors eljárásról van szó (nem olyan hosszú, mint a hagyományos implantálás) és hosszú távon nyújtja, amit elvárnak tőle. Az életminőséget tehát nagyban javítja. Érdemes árajánlatot kérni a szolgáltatást nyújtó fogászatoktól.

Az all on 4 fogpótlás és a hagyományos fogsor összehasonlításáról egy francia nyelvű cikket ezen az oldalon találhat.

Az eljárás pontos részleteivel kapcsolatban mindenképpen konzultáljon fogorvosával!