A fogkopás okai: a nyelés /az alsó és a felső fogak naponta 1900-szor érintkeznek nyeléskor/, a kemény ételek rágása, rossz szokások pl. ceruza rágcsálása, a savas folyadékok rendszeres fogyasztása, a gyakori hányás – a gyomorsav maró hatása miatt – a fogak csikorgatása fogkopás okai: a nyelés /az alsó és a felső fogak naponta 1900-szor érintkeznek nyeléskor/, a kemény ételek rágása, a savas folyadékok rendszeres fogyasztása, a gyakori hányás – a gyomorsav maró hatása miatt – és a fogak csikorgatása.

Az alsó és felső fogsor rendellenes érintkezése esetén egyes fogak  korai érintkezése először a fogzománc kopása formájában jelenik meg. A korai fogérintkezést mindenki úgy vizsgálhatja meg magán, hogy nyel egyet és közben megfigyeli, egyszerre érintkeznek-e a fogai vagy van 1-2 fog, ahol előbb érintkeznek az alsó és felső fogak. Ezek a korai érintkezésű fogak kopnak. A kórós fogérintkezések szélsőséges esetében éjszakai fogcsikorgatást okoznak, ami nagy mértékben felgyorsítja a fogak kopását.

 A fogkopás fajtáit és a kopott fogak javítását a fogak anatómiai felépítésének képével tesszük érthetővé.

fogzomanc,dentin,pulpa
  1. A zománc: a fog koronájának nem élő külső része. Nagyon kemény. Ha csiszoljuk nem fáj.
  2. dentin: a zománc alatt és a gyökereken lévő, élő, idegeket tartalmazó, kemény szövet, de kevésbe kemény, mint a zománc.
  3. A pulpa: a fogbelsejében lévő élő vérkeringéssel rendelkező lágyszövet.

Érdeklődő olvasóim számára itt található saját angol nyelvű publikációm a dentin szerkezetéről https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

The odontoblast process and its branches in human teeth observed by scanning electron microscopy.

Szabó J, Trombitás K, Szabó I.

Arch Oral Biol. 1984;29(4):331-3. doi: 10.1016/0003-9969(84)90108-0.

PMID: 6586129

Odontoblast processes were observed in the inner-, middle- and peripheral dentine. The processes in the inner-third dentine closely approximated tubule wall and could be found in most of the tubules. …Processes were seen only in a few tubules of outer-third dentine.

1. A fogkopás oka: TOVÁBB az eredeti cikkre>>